Humanekologi

Om människan och hennes totala omgivning

En ökning av flergångsartiklar

Det sker en omställning i samhället som är till följd av coronaviruset men som ändå har positiva miljöeffekter.

Den tydligaste trenden är att plastartiklar minskar och att engångsartiklar minskar. Låt mig ta några exempel.

De sorts blöjor som de flesta använder är engångsartiklar. När de har använts en gång slängs de. Det har länge funnits alternativ i form av tygblöjor. Imsevimse är ett svenskt märke som länge har tillverkat tygblöjor. De är dessutom noga med att materialet är ekologisk bomull eller bambu och där slutprodukten är certifierad med oekotext.

Skälet till att fler småbarnsföräldrar nu köper tygblöjor är troligtvis en förberedelse för att kunna ha rena och torra barn även om hushållen behöver isolera sig. En tyglöja går att tvätta ett stort antal gånger vilket gör den utmärkt som miljöprodukt.

När barnen i skolorna inte äter tillsammans i matsalen längre har de utvecklat nya vanor. Varje barn får ta med en matlåda och en vattenflaska hemifrån. Dessa fyller de på i matsalen för att sedan sätta sig i klassrummet. Många föräldrar väljer då att köpa fina burkar och flaskor som håller länge.

Exempel på burkar som är gjorda av rostfritt stål är A Slice of Green som har olika storlekar och set om flera brukar i ett eller burkar från Liewood som är sv rostfritt stål med lock av silikon (vilket är smidigt när man vill öppna och stänga).

Det mest kända märket på marknaden är Klean Kanteen som har både burkar och flaskor av rostfritt stål. Deras produkter är inte bara av högst kvalitet utan har också längst isoleringstid om man vill behålla innehållet kallt eller varmt så länge som möjligt.

Ytterligare ett märke som säljer flaskor av rostfritt stål är Qwetch. De finns i flera olika storlekar varav de minst falskorna är perfekta för yngre barn. Hållbarheten är inte så lång som produkterna från Klean Kanteen men mynningen är lätt att dricka ur vilket är en fördel för Qwetch flaskor.

Helt oberoende av coronavirusets spridning har föräldrar också valt att, i en större utsträckning, använda olika alternativ till plasttallrikar och bestick. Liewood har skålar och muggar av silikon. Love Mae och Filibabba har matset av bambu (en bearbetad form som ser ut som porslin) och Bambu Home gör tallrikar, bestick och skålar av bambu i dess ursprungliga form.

Trenden är att fler använder flergångsartiklar och mindre plast. Det ser lovande ut.

3 Apr 2020