Humanekologi

Om människan och hennes totala omgivning

Ekotänk i urbana miljöer

För den som vill leva ett enklare liv kan det te sig lockande att bosätta sig i en större stad. Att ha nära till det mesta innebär färre resor och en möjlighet att resa kollektivt. Det är dock lätt att glömma att få dagligvaror produceras centralt, vilket såklart innebär att andra former av transporter istället kommer i fråga. Våra stadsmiljöer är med andra ord inte nödvändigtvis ett forum för ett ekosmart liv.

Fler och fler lockas att flytta utanför städerna för att kunna leva mer självförsörjande genom att exempelvis odla sin egen mat i den utsträckning som är möjlig. Kanske kan vi tala om en ny grön våg likt den som skedde under 70-talet. Men för dig som inte är beredd att göra en så stor omställning finns en hel del att göra om du är ekomedveten och ändå vill bo i en storstad.

Odling är inte enbart något för dig med en egen trädgård eller mark. Fler och fler intresserar sig för urbana odlingar, kolonilotter men också balkongodlingar. Att skapa en grön oas hemma hjälper inte enbart till med matförsörjning, det är en intressant hobby och det skapar ett vackert hem med växtlighet som renar luften. Det första steget är att reda ut vad som är lämpligt att odla på exempelvis en balkong och sedan köpa fröer eller plantor som passar dig.

Nästa steg är att är att skapa odlingsutrymme, inte sällan innebär detta att se till att utnyttja ytan maximalt genom att bygga på höjden. Det går utmärkt att odla potatis i enkla hinkar eller jordgubbar i krukor. Numera finns också mindre växthus som gör det enklare att driva upp växter som kräver mer skydd och värme, såsom tomater. För många handlar det om att börja smått och utöka genom åren, så varför inte börja redan nu och testa dig fram. Om du är en ovan odlare så finns det mycket expertis hos planthandlare, men det kan också vara värt att söka sig till en odlingsförening för att utbyta kunskap och växter med varandra. Så låt inte kunskapsbristen stoppa din nyfikenhet. Lycka till!

8 Apr 2021